Aan de slag als Adoptie en Change Consultant

Na haar studie Bedrijfscommunicatie & Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht ging Tünay Yilmaz aan de slag in de mediawereld. Al snel had ze door dat haar hart toch echt bij IT lag. Tünay zegde haar baan op en startte met verschillende traineeships bij o.a. de Rabobank, HP Nederland en KPN ICT Consultancy. In deze periode heeft ze diverse functies bekleed, zoals netwerkconsultant, projectmanager, communicatieadviseur en Adoptie Consultant. Door de verschillende rollen spreekt Tünay zowel de technische taal als de taal van de eindgebruiker. Uiteindelijk vond ze in de functie van Adoptie en Change Consultant haar passie.

Passie voor adoptie en IT-consultancy

Tünay’s passie is inzicht creëren waar het mistig dreigt te worden, door ideeën en wensen te vertalen naar concrete oplossingen. Maar ook door eindgebruikers kritisch te laten kijken naar de huidige gang van zaken om ze vervolgens mee te nemen in de mogelijkheden van efficiënter en effectiever werken met de nieuwste Microsoft-platformen. Tünay: “Ik vind het geweldig om betrokken te zijn bij alle facetten van een transformatie: van analyse tot strategie, van configuratie tot migratie, van meedenken in de communicatiecampagne tot aan training, coaching en floorwalking.”

Wat doet een Adoptie en Change Consultant?

Regelmatig krijgt Tünay de vraag wat een Adoptie en Change Consultant nu eigenlijk doet. Volgens haar zijn de werkzaamheden van een Adoptie en Change Consultant erg afhankelijk van de opdracht bij de klant. “Zo adviseer ik klanten hoe ze de veranderstrategie kunnen opzetten bij een migratietraject, hoe ze MS Teams effectief in gebruik kunnen nemen, over een nieuw social intranet of over een compleet nieuwe werkplek. De strategie en aanpak krijgen vorm door verschillende workshops bij de klant te organiseren, zoals inspiratie- en informatiesessies. Voor de uitvoering van de verandering ontwikkel en geef ik trainingen of overstapsessies voor verschillende doelgroepen. Ook maak ik instructiemateriaal zoals filmpjes en handleidingen.”

Wat maakt de functie zo leuk?

Als Adoptie en Change Consultant krijg je bij Adoptify de kans om in verschillende keukens een kijkje te nemen. Ook zie je van dichtbij hoe werkprocessen verlopen, waar gebruikers tegenaan lopen in hun huidige werkplek en wat de grootste uitdagingen zijn. Volgens Tünay zet je verschillende brillen op: een bril voor de processen, een bril voor de techniek en een bril voor de communicatie. Je creëert draagvlak om verandering als rode draad door de gehele organisatie te trekken. Daarvoor moet je breed georiënteerd, geïnteresseerd en betrokken zijn. Als je dat bent, dan is elke opdracht volgens Tünay een mooie uitdaging!

Tünay: “Wat de functie echt leuk maakt, zijn de sprankelende ogen van gebruikers wanneer het kwartje valt en wanneer de verandering in de smaak valt.”

Uitdagingen Adoptie en Change Consultant

De functie Adoptie en Change Consultant kan soms ook uitdagend zijn, geeft Tünay aan. Zo kan de opdrachtgever door tijd- of budgetkeuzes je in een lastige situatie brengen. Tünay: “Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je in een korte tijd veel moet uitleggen aan grote groepen. Dat is niet altijd dankbaar werk. Het kost je energie en uiteindelijk heb je het gevoel dat je niet veel of niet genoeg hebt kunnen betekenen. Soms groeit de weerstand hierdoor. Iets wat je graag wilt vermijden bij een verandertraject.”

Adoptie en Change Consultant bij Adoptify

De vraag naar Adoptie en Change Consultants neemt toe. Volgens Tünay is het grote verschil tussen Adoptify en andere organisaties dat Adoptify één groot, hecht team is waar nauw wordt samengewerkt en waar kennis wordt gedeeld. Er is veel waardering voor de medewerker en er is ruimte voor feedback. Tünay: “Ik heb in korte tijd veel mogen leren en mezelf mogen ontwikkelen door leuke opdrachten te doen met de steun van fijne collega’s.” Ze ontwikkelt zich graag verder in verandermanagement en dan in de breedste zin van het woord. “Ik wil een ervaren consultant worden en verschillende strategieën bedenken om complexe problematiek in verandering aan te pakken.”

Tünay: “Ik vind de informele en ontspannen sfeer bij Adoptify erg prettig.”

Ruimte voor de beste vakmensen!

Weet jij net als Tünay hoe organisaties en medewerkers digitaal fitter en vaardiger kunnen worden met Microsoft 365? Hebben onboarding, training en verandermanagement geen geheimen meer voor jou? Dan sparren we graag eens over onze wederzijdse ambities en plannen. Wij hebben nog genoeg toffe projecten waar jij als Adoptie en Change Consultant helemaal op je plaats bent en het lijkt ons leuk als je met ons meegroeit!

Scroll naar boven