Skip to main content

Hybride werken is voor veel organisaties de norm geworden. Buiten de positieve kanten, is er ook een keerzijde. Zo vervaagt voor sommige medewerkers de grens tussen werk en privé. En daarmee lopen ze het risico op mentale problemen. Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat je het sociale welzijn van je medewerkers bewaakt. Maar hoe krijg je hier inzicht in en grip op? En hoe creëer je als organisatie de juiste balans tussen werk en privé? Dat doe je met Microsoft Viva Insights.

Als Microsoft Partner volgen we Viva Insights al vanaf de lancering. Ondertussen zijn we helemaal thuis in de oplossing en weten we wat de impact is op organisaties die hiermee aan de slag gaan. In deze blog leggen we uit wat Viva Insights precies is en waarom het van grote waarde kan zijn voor jouw organisatie.

Wat is Viva Insights?

Viva Insights is hét platform om inzicht te krijgen in het welzijn van medewerkers. Ook helpt Viva Insights de productiviteit en het welzijn binnen de organisatie in balans te brengen. Dit wordt gedaan aan de hand van data. Medewerkers en leidinggevenden krijgen een gepersonaliseerd overzicht met bijpassende suggesties. .

Gaat er al een belletje rinkelen? Dit lijkt inderdaad erg veel op MyAnalytics. Viva Insights kun je dan ook zien als de volledig geïntegreerde opvolger. Met Viva Insights krijg je onder andere antwoord op waardevolle vragen om de efficiëntie en het werkgeluk van medewerkers naar een hoger niveau te tillen. Denk aan vragen als:

  • Hoe gaat het met het welzijn van medewerkers?
  • Is er wel voldoende tijd om ergens gefocust aan te werken?
  • Moeten we nieuwe collega’s aannemen, omdat de werkdruk van het team te hoog is?

Verhoog het welzijn van je medewerkers

Viva Insights heeft verschillende mogelijkheden om het werkgeluk van medewerkers te verbeteren. Het platform koppelt op basis van het gebruik van Microsoft 365 (denk aan e-mails, vergaderingen, oproepen en chats) aan de medewerker terug hoe de balans is. Viva Insights raadt bijvoorbeeld aan om bepaalde meldingen in Teams uit te schakelen, tijdig pauzes in te plannen of te zorgen voor voldoende focustijd per dag. Op die manier krijgen medewerkers inzicht en advies op welke onderdelen een aanpassing nodig is.

Ook biedt het platform de mogelijkheid om je eigen stemming vast te leggen en gedurende een periode te volgen met ‘Reflect’. Dit geeft inzicht in of en hoe je gevoelens gedurende een periode zijn veranderd.

Viva Insights zorgt voor focus  

Tijdens een werkdag komt het regelmatig voor dat je wordt afgeleid. Dit hoort er natuurlijk bij, maar het kan ook behoorlijk wat impact hebben op hoe efficiënt, productief en gezond je werkt. Met Microsoft Viva Insights wordt het mogelijk om jouw werktijd te beschermen tegen deze afleidingen. Hoe? Door focustijd in te stellen. Door het inplannen van focusblokken wordt automatisch je status in Teams op ‘niet storen’ gezet zodat je niet wordt afgeleid door chatberichten en inkomende mail. Dit helpt om afleiding te voorkomen, zodat jij je volledig kunt focussen op jouw taak.

Blijf verbonden met Viva Insights

Nu we vaker op afstand werken, kan het lastig zijn om in contact te blijven met collega’s. Viva Insights maakt het makkelijker om met elkaar in verbinding te blijven. Zo is het eenvoudig om een-op-een-momenten te plannen met je collega’s. Viva Insights geeft namelijk vanuit zichzelf suggesties om dit in te plannen. Bijkomend voordeel: de suggesties houden rekening met beide agenda’s, waardoor er niet snel een conflict ontstaat. Ook dragen de op AI gebaseerde taaksuggesties en het eenvoudig complimenteren van collega’s bij aan een onderlinge verbondenheid.

Viva Insights geeft leidinggevenden inzicht

Omdat er meer op afstand gewerkt wordt, is het voor managers lastiger om een goed beeld te krijgen van het welzijn van medewerkers. Viva Insights biedt datagedreven inzichten, waarmee je direct aan de slag kunt. Denk aan die een-op-een-tijd, hoeveel er onbedoeld buiten de kantoortijden wordt gewerkt en de cohesie van het team. Het platform geeft praktische suggesties om op deze signalen te reageren waardoor je in één overzicht ziet welke vervolgstappen je kunt nemen. Goed om te weten: de gegevens die worden verwerkt, zijn niet specifiek te herleiden naar één enkel persoon, waardoor de privacy van het team gewaarborgd blijft.

De belangrijkste features van Viva Insights

Viva Insights biedt je als organisatie de inzichten én handvatten om het werkgeluk van je medewerkers te vergroten. De belangrijkste features op dit moment? Dat zijn:

  • De app in Microsoft Teams die datagedreven adviezen aan eindgebruikers geeft om efficiënter, productiever en gezonder te werken.
  • De mogelijkheid om je eigen stemming vast te leggen en gedurende een periode te volgen met ‘Reflect’.
  • Complimenten naar collega’s sturen als je ergens positief over bent.
  • De focustijdfunctie die tijdelijk alle Microsoft Teams-chats dempt om te helpen bij de concentratie.
  • Anonieme ondersteuning aan teamleiders om stress- en burn-outgedrag en andere trends binnen het team te identificeren, zodat je op tijd kunt ingrijpen (dit is een aparte licentie).
  • Data van Viva Insights is alleen toegankelijk, beschikbaar en inzichtelijk voor de eindgebruiker, dus niet voor leidinggevenden, de directie of beheerders.

Meer weten over Viva Insights?

Heb je vragen over wat Viva Insights voor jouw organisatie kan betekenen of wil je graag meer weten over de andere mogelijkheden van het Viva-platform? Neem dan gerust contact op met Suraj of Sjoerd. Ze vertellen je graag meer.

Sjoerd Schudde
Suraj Panday

Heb je nog een vraag?

We geven je graag antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.