Skip to main content

Tijdens het grootste Microsoft-evenement van het jaar, Ignite 2022, zijn een aantal nieuwe functionaliteiten voor Microsoft Teams aangekondigd. Ook is de komst van Microsoft Teams Premium bekendgemaakt.

In deze blog vertelt Adoptifier Jochem van Niel je meer over de nieuwste functionaliteiten binnen Teams. Dat zijn:

  1. Excel Live
  2. Gezamenlijke aantekeningen in Teams-vergaderingen
  3. Cameo in PowerPoint Live
  4. Microsoft Places
  5. Chat en samenwerken

1. Excel Live in Teams

Met Excel Live kun je tijdens een vergadering samenwerken in een Excel-document. Dit is mogelijk vanaf ieder apparaat, zélfs als je geen Excel op dat apparaat hebt staan. Een mooie toevoeging om samen te werken!

2. Gezamenlijke aantekeningen in Teams-vergaderingen

Vanaf nu is het mogelijk om aantekeningen te maken tijdens vergaderingen. Deze functionaliteit maakt gebruik van het whiteboard-principe, zodat je meteen kunt tekenen, typen en reageren op de gedeelde inhoud van de vergadering. Gezamenlijk aantekeningen maken, is nu beschikbaar voor alle Teams-gebruikers en zorgt ervoor dat je nog productiever kunt samenwerken.

3. Cameo in PowerPoint Live

Cameo is de nieuwe Powerpoint-ervaring waarmee je jouw camera integreert in je PowerPoint-presentaties. Met Cameo kun je zelf bepalen wanneer en hoe je als presentator ‘verschijnt’ tijdens een PowerPoint Live-presentatie.

4. Microsoft Places

Met Microsoft Places wordt hybride werken nog makkelijker. Microsoft Places levert oplossingen die coördineren waar het werk gebeurt, het kantoor moderniseren met intelligente technologie en de werkplek optimaliseren voor veranderende behoeften.

Hybride planning maakt gebruik van de Outlook- en Teams-agenda, zodat je weet wanneer je collega’s de komende week op kantoor zijn en wanneer ze op een andere locatie werken. Hierdoor kun je voor jezelf bepalen wanneer het waardevol is om naar kantoor te gaan en te profiteren van waardevolle persoonlijke verbindingen.

Intelligente boeking helpt je om de juiste, beschikbare vergaderruimte te ontdekken met de technologie die past bij je vergaderdoel en de deelnemers van de vergadering. Je krijgt aanbevelingen voor de kortste reistijden, inclusief aanwijzingen over de vertrektijd op basis van het verkeer van die dag en wanneer je vergaderingen zijn gepland.

Optimaliseer ruimtes en kosten voor de veranderde behoeftes van je medewerkers. Om dit goed te beheren, heb je inzichten nodig in bijvoorbeeld de bezettingsgraad, gebruikersgegevens en energiebesparende mogelijkheden.

5. Chat en samenwerken in Teams

Nieuwe ervaring Teams-kanalen

De nieuwe ervaring is onder andere bedoeld om Teams meer flexibel te maken, inclusief een nieuwe look-and-feel. Dit biedt je de volgende functionaliteiten:

Recente berichten en het ‘opstelvak’

De meest recente berichten komen nu bovenaan in Teams te staan, terwijl je op dit moment het nieuwste bericht onderaan vindt. Het ‘opstelvak’, waarin je je bericht typt, verhuist ook mee naar boven.

 

Elke ‘post’ wordt gezien als een aparte conversatie. Gebruikers kunnen navigeren naar conversation view, die als een chat wordt gepresenteerd. Er zullen verschillende type berichten zijn, zoals een post, aankondiging, vraag of videoclip. Door een onderscheid te maken in berichttype wordt het voor eindgebruikers makkelijker om informatie te vinden in het kanaal.

Pin je bericht vast

Voor belangrijke berichten komt er een mogelijkheid om deze post vast te pinnen aan de rechterkant van het kanaal. Alle gebruikers zien deze ‘pinned posts’.

Ook zie je aan de rechterkant wie er in dit kanaal werken, welke doel het kanaal heeft, en welke documenten zijn gedeeld. Ook kun je hier de instellingen van het kanaal aanpassen.

Antwoordsuggesties in groepschat

In de een-op-een chat kennen we ze al: de antwoordsuggesties. Nu komen ze ook naar de groepschat.

Voeg personen toe aan de groepschat met @mention

Het wordt mogelijk om collega’s of externen toe te voegen aan de groepschat door middel van het @-teken.

Iedereen noemen in een post

Het is nu nog niet mogelijk om in een groepschat iedereen aan te schrijven, maar binnenkort wordt dit mogelijk met @iedereen (@everyone).

Locatie

In Teams kun je nu aangeven of je beschikbaar of bezet bent en hoelang je bezet of afwezig bent. Microsoft voegt daar nog iets extra’s aan toe: op welke locatie je werkt. Dit kun je ook aan je Outlook-agenda toevoegen.

Beschikbaarheid nieuwe updates Microsoft Teams

Microsoft heeft weer een aantal interessante functionaliteiten toegevoegd om het hybride werken en het samenwerken te bevorderen. Ik ben van mening dat deze functionaliteiten de gebruikers van Teams verder helpen om nóg productiever te kunnen samenwerken. Je moet nog heel even wachten, maar de meeste van deze updates zijn in de loop van 2023 beschikbaar voor alle Teams-gebruikers.

Bronnen:

Jochem van Niel

Heb je nog een vraag?

Jochem van Niel geeft je graag antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.