Skip to main content

Je staart uit het raam naar de rode remlichten voor je. Balen, file! Maar goed, zo vaak ga je niet naar kantoor en je hebt zin om je collega’s weer te zien. Eenmaal aangekomen is het nog verdacht stil op de werkplek. Waar is toch iedereen? Je logt in en ziet dat de meeste van je collega’s thuiswerken. Nóg een keer balen! Je hebt je door het woon-werkverkeer heen geworsteld om alsnog alleen op kantoor te zijn. Dan had je net zo goed thuis kunnen blijven.

Dit relatief nieuwe fenomeen van spijt noemen we commute-regret. Commute-regret is niet leuk, weinig efficiënt en zonde van je (reis)tijd. Daarom lanceert Microsoft ‘Microsoft Places’.

Wat is Microsoft Places?

Zoals ik vorige week al in mijn blog over persoonlijke productiviteit  schreef, is Microsoft druk bezig om hybride werken leuker, slimmer en efficiënter te maken. Als Adoptifier ben ik daar natuurlijk groot fan van. Maar wat is Microsoft Places?

Het is het nieuwe ‘Connected Workplace’-platform van Microsoft dat:

  1. Coördineert waar er wordt gewerkt.
  2. De kantoorbeleving moderniseert met intelligente technologie.
  3. De bezetting van kantoorruimte optimaliseert.

Zo’n ‘Connected Workplace’ kan zowel fysiek als digitaal zijn om hybride werken zo fijn en zo succesvol mogelijk te maken. Ik zal je meenemen in bovenstaande drie punten.

  1. Het werk gemakkelijker coördineren

Hoe krijg je snel overzicht van welke collega’s er wanneer op kantoor werken? Microsoft Places helpt je hierbij door de locaties die jij en je collega’s aangeven te verenigen in een dashboard. Op basis van jouw werkzaamheden in Microsoft 365-applicaties, zoals Outlook en Teams, zie je in één oogopslag:

  • Wanneer de meeste collega’s met wie jij nauw samenwerkt op kantoor zijn.
  • Welke kantoorruimtes aansluiten bij de vorm van samenwerken. Denk aan een brainstorm, hybride vergadering of vergadering op kantoor.
  • Suggesties voor de vertrektijd van huis naar kantoor en vice versa. Zo heb je volgens Microsoft de kortste reistijd.

Op die manier kun je efficiënter met je tijd omgaan én tref je je collega’s vaker op kantoor.

  1. Verbeter de kantoorbeleving

Als je beschikt over Microsoft Teams Rooms wordt het mogelijk om met Microsoft Places gemakkelijker de juiste kantoorruimte te vinden. Ook kun je een werkplek reserveren op de afdeling waar jouw naaste collega’s aan het werk zijn. En mocht je al een tijdje niet op kantoor zijn geweest, dan helpt Microsoft Places je om de weg te vinden via een interactieve routekaart. Zo blijf je niet ronddwalen, bespaar je tijd en wordt de kantoorbeleving beter!

  1. Optimaliseer de bezetting van kantoorruimtes en bespaar op kosten

Met Microsoft Places krijg je inzicht in hoe kantoorruimtes worden gebruikt en wat de bezettingsgraad was van een bepaalde periode. Die data kun je direct gebruiken om gedurende de dag aanpassingen te doen, bijvoorbeeld door van kantoorruimte te ruilen als je meer ruimte nodig hebt. En heb je een tekort aan stilteruimtes? Dan kun je zien welke vergaderruimtes op dat moment niet worden gebruikt, zodat je er stiltewerkplekken van kunt maken. Deze dynamische inzet van kantoorruimtes biedt de mogelijkheid om deze beter te beheren en energie te besparen.

Microsoft Places: dé oplossing voor commute-regret?

Ik ben benieuwd wat Microsoft Places ons gaat brengen. Mijn eerste indruk is dat het succes van dit nieuwe platform sterk afhankelijk is van de werkafspraken die je maakt als organisatie. Want deze aanpak functioneert alleen als alle medewerkers goed aangeven wanneer en waar ze werken. Hoe dit allemaal precies werkt en of het écht zo’n goede oplossing voor commute-regret is, gaan we zien in 2023.

Heb je vragen over Microsoft Places of over hoe je überhaupt hybride werken productiever, slimmer en leuker maakt? Laat het me gerust weten, ik vertel je er graag meer over.

Bronnen:

Niek Ong

Heb je nog een vraag?

Niek Ong geeft je graag antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.