Skip to main content

Eerste indruk: Windows 11 lijkt het besturingsysteem waar we al zo lang op wachten 

  • Leestijd 6 minuten 

Windows 11 is op 24 juni definitief en groots aangekondigd door Satya Nadella als de eerste versie van een “New era for Windows”, dus dat belooft wat. Adoptifier Jouke Stroosnijder keek er al een tijd naar uit en ging er zo snel mogelijk mee aan de slag. Hij schreef voor jou deze eerste impressie: “Dit lijkt wel de stap te zijn waar we zo lang op hebben gewacht.”

Maar eerst: Waarom is Windows 11 iets om naar uit te kijken?

Heel kort en bondig: Gebruiksgemak voor alle Window-devices! Of je nu op je smartphone, je desktop of op drie monitoren werkt. En niet onbelangrijk is het een logisch vervolg op het succes van MS Teams, die bewezen heeft dat (het hybride) kantoorwerk geïntegreerd in één tool onder te brengen is. Windows 11 is het besturingssysteem die deze beleving verder gaat optimaliseren. We gaan eens kijken.

Installatie niet zo spannend

Aangezien ik in de DEV stream van het Insidersprogramma zit, kon ik vorige week al de eerste versie installeren. Via de normale update route van Microsoft kreeg ik de update binnen. Het nam niet veel meer tijd in beslag dan een andere grotere release van Windows 10 en vrij simpel na een restart, verscheen het nieuwe inlogscherm. Via Windows Hello kon ik direct inloggen en met her en der even opnieuw aanmelden voor mijn Microsoft 365 accounts ging deze hele update soepel en vlekkeloos. Niets spannends te melden daarover op zich dus.

De installatie van Windows 11 gaat vrij eenvoudig

De installatie van Windows 11 gaat vrij eenvoudig

Eerste indruk en nieuwe features

Het is wel duidelijk dat Microsoft inzet op een nieuwe interface met optimalisaties voor onder andere touchscreen bediening. De taakbalk is naar het midden verplaatst, het startmenu (wordt vanaf nu “The Dock” genoemd is ook naar het midden verplaatst, waardoor je meest gebruikte apps toegankelijker zijn voor je muis, je vinger, trackpad of styluspen.

Overzichtelijk multitasken op één scherm met Snap Layouts

Ook zijn er nieuwe multitask functies toegevoegd, waardoor je je scherm kunt splitsen in meerdere vensters en op het scherm kunt vastzetten. Met Snap Layouts kun je vensters in kolommen plaatsen, of je bureaublad opdelen in aparte werkgebieden. Het is dus, zeker met de steeds grotere monitoren, nog makkelijker geworden om je scherm in te delen zoals jij dat wilt. Zo zou je op een overzichtelijke wijze via een videoverbinding kunnen overleggen, de bijbehorende chat volgen én in een document direct aanpassingen werken.

eenvoudig multitasken met Snap Layouts

eenvoudig multitasken met Snap Layouts (credits Microsoft)

 

Wat ook erg gaaf is, is de toevoeging van Snap Groups. Deze functie onthoudt in welke samenstelling je bepaalde applicaties op een scherm hebt verdeeld. Dus open je een applicatie, dan kun je onderaan het start scherm eerder gebruikte layouts weer oproepen. Dit doe je door met je muis over een applicatie te gaan en zo springen tussen de indelingen van je scherm. Ideaal!

Kies eenvoudig je schermindeling met Snap Groups

Kies eenvoudig je schermindeling met Snap Groups

Dan heb je ook nog een hele handige feature om meerdere desktops aan te maken en zo via Task View te schakelen tussen verschillende werkruimtes.

Meerdere werkruimtes aanmaken met Task View

Meerdere werkruimtes aanmaken met Task View

… of meerdere schermen

Daarnaast is de ondersteuning voor externe monitoren verbeterd. Als je nu wisselt tussen meerdere werkplekken met een externe monitor moet je je settings vaak opnieuw instellen. Windows 11 daarentegen onthoudt het scherm en schakelt automatisch naar de layout die je daar eerder hebt gebruikt.

Microsoft Teams wordt beter geïntegreerd in Windows 11

Microsoft Teams wordt beter geïntegreerd in Windows 11

Integratie Teams en Windows 11

Microsoft heeft Teams 2.0 aangekondigd, waarmee deze ook volledig verwerkt wordt in het Dock. Daarmee is de integratie van Teams in het besturingsprogramma bevestigd en wordt het nog makkelijker is om samen te werken en te communiceren. Denk dan aan direct vanuit de dock een call of chat in teams kunnen opstarten, zonder dat je daarvoor eerst Teams hoeft op te starten.

Nieuw design

Zoals gezegd, staat het startmenu nu in het midden. Deze wordt gevuld door waar jij het laatste mee bezig bent geweest en werkt daardoor erg intuïtief doordat je jouw veel gebruikte applicaties als eerste voor handen hebt.

Nieuwe gebruikservaring met Windows 11

Nieuwe gebruikservaring met Windows 11

Alles ziet er net wat ronder en vloeiender uit dan in vergelijking met Windows 10. Deze look and feel zal dus ook in de geupdate office applicaties overgenomen worden, voor een mooie aansluiting tussen OS en de Productivity tools. Er is ook een nieuwe donkere modus, transparency opties (die we nog kennen uit Windows Vista) en een aantal standard thema’s die uiteraard ook nog weer aan jouw eigen wensen aan te passen zijn.

Je dagelijkse updates in een oogopslag beschikbaar met widgets

Je dagelijkse updates in een oogopslag beschikbaar met widgets

De Widgets zijn terug!

Terug van weggeweest zijn ook de Widgets. Er zijn meerdere widgets beschikbaar, zoals weerberichten, kaarten, nieuws, filenieuws aandelen en meer. Ik vind het fijn om dit soort dagelijkse updates even in een oogopslag bij elkaar te zien!

Windows 11 op touchscreen

Sinds 2008 wordt door Microsoft met Windows 8 al op tablets ingezet, maar of dit echt goed gewerkt heeft? Met Windows 11 wordt daar nu wél een echte stap voorwaarts gemaakt. Microsoft zet natuurlijk met de nieuwe Surface lijn ook op in. Dit lijkt nu wel die grote stap in de goede richting te zijn waar we al zo lang op wachten. Zo worden de oppervlaktes voor interactie groter en het scherm zal intuïtiever meedraaien met de richting waarop de hardware gehanteerd wordt. Er komt ondersteuning voor gebaren op de trackpad van (bestaande) Surface hardware en ook de pen gaat middels haptische feedback een meer gebruiksvriendelijke ervaring bieden.

Tot slot

Volgens Microsoft is dit pas het begin. Windows is meer dan een OS, het is een platform dat steeds meer verweven wordt met onze levens en ons werk. Het is een hub om te verbinden, te communiceren, te werken en voor ontspanning. Ik ben erg benieuwd wat er nog meer gaat komen de komende periode. Vanaf eind dit jaar zal deze upgrade voor iedereen met een compatibel apparaat gratis beschikbaar komen via het normale update kanaal van Windows 10.

 

Jouke Stroosnijder

Heb je nog een vraag?

Jouke Stroosnijder geeft je graag antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
On-boarding en adoptie digitale werkplek
Nieuwe werkplek succesvol introduceren, medewerkers on-boarden en zorgen voor goede first-time-use.
MEER WETEN?