Door: Natascha Bos Gepubliceerd op: 19 juni 2025
Organisaties hebben de afgelopen jaren volop geïnvesteerd in moderne werkplekken en hybride werken. Maar hoe haal je daar als organisatie echt alles uit? In dit artikel laat ik je zien hoe je digitale vaardigheden en fitheid in je organisatie inzichtelijk maakt. En waarom dat het onmisbare startpunt is voor een gerichte aanpak om digitaal werken verder te verbeteren.
In mijn dagelijkse werk kom ik veel organisaties tegen die Microsoft 365 intensief gebruiken. De tools zijn er, het hybride werken is ingevoerd en de basis staat. Toch hoor ik vaak dezelfde vraag terugkomen: benut onze organisatie de mogelijkheden van Microsoft 365 écht goed? Organisaties hebben meestal weinig zich op hoe digitaal vaardig medewerkers en waar ze tegenaan lopen. Dat maakt het lastig om als organisatie echt slim samen te werken.
Waar het aan ontbreekt is meestal inzicht. Want zonder goed inzicht is het lastig om gericht te verbeteren. Een standaard trainingstraject voor Microsoft 365 helpt niet als je niet weet wat je medewerkers nodig hebben. Het ene team is al heel vaardig, terwijl het andere nog worstelt met basisvaardigheden of duidelijke afspraken.
Praktische instrument
Daarom gebruiken we bij Adoptify de DiGi Fit Scan™: een praktisch instrument dat organisaties helpt om digitale vaardigheden en fitheid in kaart te brengen. Niet als doel op zich, maar als startpunt voor een gerichte adoptie- of veranderaanpak.
Zoals ik in mijn vorige blogartikel al kort toelichtte, kijkt de Digi Fit Scan breder dan alleen naar technische vaardigheden. Natuurlijk wil je inzichtelijk hebben of medewerkers weten hoe ze vergaderen in Teams, documenten delen of mobiel werken. Maar minstens zo belangrijk is hoe teams die mogelijkheden toepassen in hun dagelijkse werk. Zijn er heldere werkafspraken? Weten collega’s wanneer ze welk kanaal moeten gebruiken? Hoe wordt er samengewerkt?
Juist dat gedrag bepaalt vaak of digitaal werken soepel verloopt. In de scan nemen we daarom altijd zowel vaardigheden als werkafspraken en gedrag mee. Zo ontstaat een compleet beeld van de digitale fitheid van teams en afdelingen.
Inzicht vanuit de medewerker zelf
De Digi Fit Scan is gebaseerd op de ervaringen van medewerkers zelf. Zij vullen een vragenlijst in waarin ze aangeven hoe zij hun digitale werkplek en manier van werken ervaren. Geen technische toets, maar een reflectie op de eigen praktijk.
Dat levert vaak interessante inzichten op. Zelfs binnen teams die met dezelfde applicaties werken, kunnen de verschillen soms groot zijn. Met de scan brengen we in beeld hoe verdeeld de antwoorden per vraag zijn. Sommige teams zijn eensgezind, terwijl andere juist sterk uiteenlopen in hun digitale werkwijze. Die spreiding (de standaarddeviatie) geeft waardevolle input voor het gesprek met teams: waar komt die verdeeldheid vandaan?
Daarnaast zien we in de open antwoorden vaak een interessant spanningsveld. In onderstaande afbeelding zie je daar een mooi voorbeeld van. Medewerkers geven aan prima uit de voeten te kunnen met Microsoft 365, maar tegelijk blijkt uit hun toelichting dat ze wel degelijk behoefte hebben aan extra uitleg of training. Juist die combinatie van cijfers én context maakt het mogelijk om gericht keuzes te maken in de adoptieaanpak.
Verschillen tussen teams zichtbaar maken
Een belangrijk voordeel van de Digi Fit Scan is dat je niet alleen een gemiddeld organisatiebeeld krijgt, maar dat juist de verschillen tussen afdelingen en teams zichtbaar worden.
Stel dat je als organisatie al met Microsoft 365 werkt, maar merkt dat de adoptie achterblijft. Met de scan kun je precies zien waar het beter kan. Scoort mobiel werken bijvoorbeeld lager bij de afdeling Finance? Dan kun je onderzoeken waar dat door komt. Ontbreekt het mensen aan de juiste voorzieningen? Of vinden ze hun werk-privébalans belangrijk? Of zijn ze gewoon onbekend met de mogelijkheden.
Extra verdieping via open antwoorden
Naast de vaste vragen kunnen medewerkers in de Digi Fit Scan ook open opmerkingen geven. Juist deze open antwoorden geven vaak extra verdieping. Medewerkers kunnen hier aangeven welke knelpunten ze ervaren of welke wensen ze hebben.
Dankzij AI-analysetools zoals Copilot kunnen we grote aantallen open reacties ook snel en zorgvuldig analyseren. Zo ontstaat een rijker en genuanceerder beeld van waar de organisatie staat.
Startpunt voor het gesprek
De resultaten van de Digi Fit Scan kun je vervolgens bespreken met leidinggevenden of ambassadeurs binnen de organisatie. In die gesprekken kijk je naar de achterliggende oorzaken van scores en waar winst valt te halen. Waar zitten de quick wins voor je organisatie? Waarop moet je mogelijk trainen? Of is er behoefte aan duidelijke werkafspraken?
De uitkomsten helpen je om prioriteiten te bepalen en zorgen ervoor dat de inzichten gaan leven binnen de organisatie. Teams herkennen zich vaak in de uitkomsten en zien waar concrete stappen mogelijk zijn.
Belangrijk om te weten: de scan kijkt altijd naar geanonimiseerde, groepsgewijze data. Individuele scores worden niet gedeeld, zodat medewerkers zich veilig voelen om eerlijk te antwoorden.[NB1]
Meten, leren en bijsturen
De Digi Fit Scan is niet een eenmalige oefening. Door de scan na verloop van tijd opnieuw uit te voeren, wordt zichtbaar of trainingen en interventies effect hebben gehad. Zijn medewerkers vaardiger geworden? Is het gedrag veranderd? Zijn afspraken verbeterd?
Zo ontstaat een datagedreven aanpak waarin je continu kunt meten, leren en bijsturen. Altijd gebaseerd op hoe medewerkers zelf hun digitale werk ervaren.
Benieuwd waar jouw organisatie staat met digitaal werken?